Polévky

Doba přípravy: 2,5 hodiny Množství vystačí na 4 porce Poctivy drubezi vyvar s domacimi nudlemi a jatrovymi knedlicky. U nas urcite TOP polevka. Varim minimalne jednou tydne. Vyvar mivam v lednici a mrazaku porad. Nudle tez vyrabim ve velkem .... a pak uz je to celkem...
Nedelni klasika - silny hovezi vyvar a tentokrat s parmazanovymi nocky, mnam....a jdeme na dalsi chod... Pamazanove nocky mam uz v oku...cca hrst krupice, 2 lzice parmazanu, vejce, kapka oleje, kapka vody, sul a petrzela. Vse smichat, pripadne pridat jeste krupici podle hustoty....
Podzimní recept na přípravu chutné a jednoduché dýňové polévky s nádechem orientu. Budete jí mít hotovou za půl hodiny. Na ozdobu můžete použít dýňová semínka nebo třeba kousky opečené slaniny.Množství vystačí na 4 porcePříprava 30 minut1/2 dýně hokaido nebo 1 malá1 cibule2 stroužky...
Konečně se mi poštěstilo a v lese jsem našla velikého kotrče. Dršťkovou polévku bych nesnědla, ale tato verze z kotrče mi moc chutná. Kotrč jde nahradit například hlívou, růžovkami nebo holubinkami. Množství vystačí na 4 porcePříprava: 30 minut1 kotrč (lze nahradit hlívou ústřičnou nebo...
2 střední brambory svazek medvědího česnekukousek brokolice, hrst hrášku, kousek pórku150 ml smetany, trošku mletého muškátového ořechuolivivý olejsůl, pepř chléb na krutónyBrambory a zeleninu orestujte na másle se solí a pepřem, zalijte vodou nebo vývarem a uvařte do měkka. Nakonec přidejte...
Polévku můžete podávat jako hlavní chod naservírovanou v chlebovém bochníku. Množství vystačí na 4 porce Doba přípravy 40 minut   2 frankfurtské párky 1 menší cibule 5 brambor olej 2 lžíce hladké mouky 1 lžíce červené papriky 1 lžička pálivé papriky 1,2 litru hovězího vývaru 1 stroužek...
V zimně se nejlépe zahřejete hustou masovou polévkou. Moje gulášovka Vás skvěle nastartuje před celodenní lyžovačkou nebo zahřeje po návratu ze svahu. Můžete si jí připravit i doma a přibalit na víkend. Uvidíte, že z hrnce zmizí už v sobotu.   Množství vystačí na 4 porce Doba...
Množství vystačí na 4 porce Doba přípravy: 1 hodinu   1 l silného hovězího vývaru 0,5 kg cibule 1 lžíce másla 1 lžíce slunečnicového oleje 1/2 hrnku suchého bílého vína 1 lžička cukru 1 lžíce hladké mouky sůl a pepř čerstvé bylinky 6 krajíců...
Množství vystačí na 4 porce Doba přípravy:25 minut   300g čerstvých žampionů 1 cibule 2 lžíce másla 2 lžíce hladké mouky 100 ml smetany sůl a pepř 1 stroužek česneku 1 l zeleninového vývaru čerstvá petrželka Pokrájenou cibuli orestujte na másle...
Množství vystačí na 4 porce Doba přípravy 15 minut (+ vaření vývaru cca 4 hodiny)   Základem této skvělé polévky je kvalitní hovězí vývar. Já si ho vždy připravím ve větším množství a postupně přidávám do polévek a omáček. Čistý vývar můžete i zmrazit nebo zavařit do sklenic...
Tato polévka je skvělá z čerstvého i mraženého špenátu. Množství vystačí na 4 porce Doba přípravy:  20min   2 šalotky 1 lžíce olivového oleje 1-2 stroužky česneku - prolisovaného 100 ml smetany na vaření 150 ml mléka 300 g špenátu (čerstvý spařte,...
Množství vystačí na 4 porce Doba přípravy 20 minut   1 brokolice 1,2 litru zeleninového vývaru 1 jarní cibulka 100g másla 2 lžíce sladké smetany sůl, pepř a špetka cukru 1 stroužek česneku 1 bagetka na krutóny Na másle zpěňte cibulku, přidejte nasekaný česnek a pokrájenou brokolici (cca...
Množství vystačí na 4 porce Doba přípravy: 25 minut   2 menší cukety 2 jarní cibulky i s natí 1 střední brambora 3/4 litru zeleninového vývaru špetka soli, pepře, muškátového oříšku 1 stroužek česneku 100 ml smetany na vaření 1 lžíce másla 1 lžíce...
Tradiční staročeský recept mojí babičky je z kachního masa kachních jater a drobů. Já mám ale raději tuto variantu. Příprava této polévky je dost časově náročná a složitější. Ze začátku, než si postup osaháte, tímto receptem strávíte klidně celé dopoledne. Vždy si udělám...
Doba přípravy: 30 minut Množství vystačí na 4 porce   50g řeřichy 2 lžičky olivového oleje 1 pórek 2 brambory l zeleninového vývaru 50-100ml smetany (podle chuti sůl a čerstvě mletý pepř V hrnci rozpalte olej a opékejte na něm asi 3...
Množství vystačí na 4 porce Doba přípravy: 30 minut   1 mrkev 1 petržel kousek celeru kousek pórku (zelená část) petrželka 1 jarní cibulka i s natí 1 stroužek česneku smetana (2-3 lžíce - podle chuti) lžička másla sůl a pepř hrst...
Množství vystačí na 4 porce Doba přípravy: 30 minut   hrst čerstvých, sušených nebo mražených hub 1 lžíce másla půl lžičky kmínu 2 větší brambory, oloupané, nakrájené na kostičky nové koření 4 kuličky černého pepře 2 bobkové listy 0,3 l mléka 1/2...
V létě použijte čerstvý hrášek, do polévky můžete dát i mladé hráškové výhonky. Polévku ozvláštníte přidáním pár lístků čerstvé máty nebo lžičkou pesta. Hrášek se nesmí dlouho vařit, dlouhým varem polévka zšedne.   Množství vystačí na 4-6 porcí Doba přípravy 20...
Když nejsou rajčata v sezóně používám loupaná rajčata z konzervy, v zimě stejně čerstvá rajčata nestojí za nic. Těstoviny teď u nás frčí jen písmenka a do této polívky zrovna pasují skvěle (narozdíl od spaget carbonara - spagety rozhodně za písmenka ve spojení s touto omáčkou už...
Tato jednouduchá polévka, složená z několika surovin má vynikající jemnou chuť. Množství vystačí pro 4 osoby Doba přípravy: 25 minut   1 pórek 2 jarní cibulky 2 brambory troška smetany lžíce másla sůl a pepř špetka muškátového oříšku 1...
Toto je jedna z mých oblíbených polévek. Vařím jí podle mojí babičky. Bramboračku ráda obměňuji tím, že pokaždé přidám jinou zeleninu. Zeleninu nikdy nepoužívejte mraženou, čerstvá zelenina v bramboračce chutná o 1000% lépe. Pokud máte čerstvé houby, nakrájejte je. Mražené nechte...