Polévky
Doba přípravy: 2,5 hodiny
Množství vystačí na 4 porce
Poctivy drubezi vyvar s domacimi nudlemi a jatrovymi knedlicky. U nas urcite TOP polevka. Varim minimalne jednou tydne. Vyvar mivam v lednici a mrazaku porad. Nudle tez vyrabim ve velkem .... a pak uz je to celkem...
Nedelni klasika - silny hovezi vyvar a tentokrat s parmazanovymi nocky, mnam....a jdeme na dalsi chod...
Pamazanove nocky mam uz v oku...cca hrst krupice, 2 lzice parmazanu, vejce, kapka oleje, kapka vody, sul a petrzela. Vse smichat, pripadne pridat jeste krupici podle hustoty....
Podzimní recept na přípravu chutné a jednoduché dýňové polévky s nádechem orientu. Budete jí mít hotovou za půl hodiny. Na ozdobu můžete použít dýňová semínka nebo třeba kousky opečené slaniny.Množství vystačí na 4 porcePříprava 30 minut1/2 dýně hokaido nebo 1 malá1 cibule2 stroužky...
Konečně se mi poštěstilo a v lese jsem našla velikého kotrče. Dršťkovou polévku bych nesnědla, ale tato verze z kotrče mi moc chutná. Kotrč jde nahradit například hlívou, růžovkami nebo holubinkami. Množství vystačí na 4 porcePříprava: 30 minut1 kotrč (lze nahradit hlívou ústřičnou nebo...
2 střední brambory svazek medvědího česnekukousek brokolice, hrst hrášku, kousek pórku150 ml smetany, trošku mletého muškátového ořechuolivivý olejsůl, pepř chléb na krutónyBrambory a zeleninu orestujte na másle se solí a pepřem, zalijte vodou nebo vývarem a uvařte do měkka. Nakonec přidejte...
Polévku můžete podávat jako hlavní chod naservírovanou v chlebovém bochníku.
Množství vystačí na 4 porce
Doba přípravy 40 minut
2 frankfurtské párky
1 menší cibule
5 brambor
olej
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce červené papriky
1 lžička pálivé papriky
1,2 litru hovězího vývaru
1 stroužek...
V zimně se nejlépe zahřejete hustou masovou polévkou. Moje gulášovka Vás skvěle nastartuje před celodenní lyžovačkou nebo zahřeje po návratu ze svahu. Můžete si jí připravit i doma a přibalit na víkend. Uvidíte, že z hrnce zmizí už v sobotu.
Množství vystačí na 4 porce
Doba...
Množství vystačí na 4 porce
Doba přípravy: 1 hodinu
1 l silného hovězího vývaru
0,5 kg cibule
1 lžíce másla
1 lžíce slunečnicového oleje
1/2 hrnku suchého bílého vína
1 lžička cukru
1 lžíce hladké mouky
sůl a pepř
čerstvé bylinky
6 krajíců...
Množství vystačí na 4 porce
Doba přípravy:25 minut
300g čerstvých žampionů
1 cibule
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
100 ml smetany
sůl a pepř
1 stroužek česneku
1 l zeleninového vývaru
čerstvá petrželka
Pokrájenou cibuli orestujte na másle...
Množství vystačí na 4 porce
Doba přípravy 15 minut (+ vaření vývaru cca 4 hodiny)
Základem této skvělé polévky je kvalitní hovězí vývar. Já si ho vždy připravím ve větším množství a postupně přidávám do polévek a omáček. Čistý vývar můžete i zmrazit nebo zavařit do sklenic...
Tato polévka je skvělá z čerstvého i mraženého špenátu.
Množství vystačí na 4 porce
Doba přípravy: 20min
2 šalotky
1 lžíce olivového oleje
1-2 stroužky česneku - prolisovaného
100 ml smetany na vaření
150 ml mléka
300 g špenátu (čerstvý spařte,...
Množství vystačí na 4 porce
Doba přípravy 20 minut
1 brokolice
1,2 litru zeleninového vývaru
1 jarní cibulka
100g másla
2 lžíce sladké smetany
sůl, pepř a špetka cukru
1 stroužek česneku
1 bagetka na krutóny
Na másle zpěňte cibulku, přidejte nasekaný česnek a pokrájenou brokolici (cca...
Množství vystačí na 4 porce
Doba přípravy: 25 minut
2 menší cukety
2 jarní cibulky i s natí
1 střední brambora
3/4 litru zeleninového vývaru
špetka soli, pepře, muškátového oříšku
1 stroužek česneku
100 ml smetany na vaření
1 lžíce másla
1 lžíce...
Tradiční staročeský recept mojí babičky je z kachního masa kachních jater a drobů. Já mám ale raději tuto variantu.
Příprava této polévky je dost časově náročná a složitější. Ze začátku, než si postup osaháte, tímto receptem strávíte klidně celé dopoledne. Vždy si udělám...
Doba přípravy: 30 minut
Množství vystačí na 4 porce
50g řeřichy
2 lžičky olivového oleje
1 pórek
2 brambory
l zeleninového vývaru
50-100ml smetany (podle chuti
sůl a čerstvě mletý pepř
V hrnci rozpalte olej a opékejte na něm asi 3...
Množství vystačí na 4 porce
Doba přípravy: 30 minut
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
kousek pórku (zelená část)
petrželka
1 jarní cibulka i s natí
1 stroužek česneku
smetana (2-3 lžíce - podle chuti)
lžička másla
sůl a pepř
hrst...
Množství vystačí na 4 porce
Doba přípravy: 30 minut
hrst čerstvých, sušených nebo mražených hub
1 lžíce másla
půl lžičky kmínu
2 větší brambory, oloupané, nakrájené na kostičky
nové koření
4 kuličky černého pepře
2 bobkové listy
0,3 l mléka
1/2...
V létě použijte čerstvý hrášek, do polévky můžete dát i mladé hráškové výhonky. Polévku ozvláštníte přidáním pár lístků čerstvé máty nebo lžičkou pesta. Hrášek se nesmí dlouho vařit, dlouhým varem polévka zšedne.
Množství vystačí na 4-6 porcí
Doba přípravy 20...
Když nejsou rajčata v sezóně používám loupaná rajčata z konzervy, v zimě stejně čerstvá rajčata nestojí za nic. Těstoviny teď u nás frčí jen písmenka a do této polívky zrovna pasují skvěle (narozdíl od spaget carbonara - spagety rozhodně za písmenka ve spojení s touto omáčkou už...
Tato jednouduchá polévka, složená z několika surovin má vynikající jemnou chuť.
Množství vystačí pro 4 osoby
Doba přípravy: 25 minut
1 pórek
2 jarní cibulky
2 brambory
troška smetany
lžíce másla
sůl a pepř
špetka muškátového oříšku
1...
Toto je jedna z mých oblíbených polévek. Vařím jí podle mojí babičky. Bramboračku ráda obměňuji tím, že pokaždé přidám jinou zeleninu. Zeleninu nikdy nepoužívejte mraženou, čerstvá zelenina v bramboračce chutná o 1000% lépe. Pokud máte čerstvé houby, nakrájejte je. Mražené nechte...