Tělo si žádá každoroční detox
Při pohledu na to strašné číslo na váze po příjezdu z hor, kde jsme trávili Silvestra, byl plán jasný. Špeky na břiše musí pryč a ráda bych se cítila ne tak unaveně! Při zkoumání všech možných dietních plánů na internetu jsem narazila na DETOX jídelníček.
DETOX slibuje pročištění organismu, odstraňuje únavu a úbytek na váze je brán jako příjemný bonus. Je založený na maximálním příjmu čerstvé stravy (ovoce a zelenina) v podobě smoothie drinků. Žádoucí je každodenní zařazení červené řepy do jídelníčku, nejlépe v čerstvém stavu, ale postačí i vařená nebo pečená. Látky v červené řepě prospívají imunitnímu systému, čistí játra, snižují cholesterol a pomáhají trávení. Já mám s červenou řepou v syrovém stavu problém a tak si vždy několik kousků uvařím a mám je tak stále v lednici připravené k použití.
Při DETOXU je nezbytné vypít minimálně 2-2,5 litru čisté vody nebo bylinkových čajů denně. Káva, slazené nápoje, kupované džusy a alkohol v jakékoliv podobě jsou nežádoucí. Takže už ani sklenička bílého vína po večeři.... Naopak se doporučuje každý den na lačno po probuzení vypít sklenici vlažné vody s vymačkaným citrónem.
Důležité je také vyřadit z jídelníčku lepek nebo alespoň omezit na minimum. Lepek je obsažen v mouce, tedy v pečivu, těstovinách, knedlících, například i v pizze. Člověk by se až divil co všechno může obsahovat lepek. Lze ho najít i v některých mléčných výrobcích, například v taveném sýru, v cukrovinkách, brambůrkách a v různých dochucovadlech a průmyslově vyráběných potravinách.
V neposlední řadě je nutné vypustit i cukr a všechny sladkosti, včetně čokolády. Povolený cukr najdeme jen v ovoci :-) a sůl omezit na minimum. Když Vás chytne mlsná, dejte si hrst oříšků nebo kousek ovoce.
Povolené potraviny:
ovoce a zelenina, rýže, krůtí, kuřecí maso bez kůže, ryby, netučné hovězí maso, brambory, bezlepkové těstoviny, ořechy (neosolené, nepražené), luštěniny, mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku.
Zatím jsem uváděla jen obecné informace a teď se dostáváme k praktickému popisu a tipům, jak DETOX přežít fyzicky i psychicky.
Příprava na den D - Ještě než se dáte do DETOXU, je dobré den nebo dva dopředu omezit tučná jídla, sladkosti...zkrátka dát si něco lehčího, líp stravitelného, ať pak tělo nemá takový šok. Zajděte nakoupit spoustu ovoce a zeleniny, uvařte si dopředu červenou řepu, která v lednici vydrží i týden. Pokud s Vámi Vaše rodina nadšení nesdílí, je dobré vymyslet a dopředu navařit několik jídel, které pak jen ohřejete a nebudete se muset pro začátek trápit přípravou jídel, které nebudete moct jíst.
1. den
Bude to těžká zkouška a tak je lepší začátek detoxu naplánovat na volný den, co nejvíc ten den odpočívat, jít na čerstvý vzduch a vypustit co nejvíc povinností. Ráno, hned po probuzení vypijte sklenici vlažné vody s citrónem. Po 10-15 minutách si dejte Vaše provní smoothie. Já pro první den zvolila kombinaci banán- jablko-mrkev. Banám zajistil, že jsem se cítila alespoň trošku plná. K svačině si dejte nějaké ovoce, množství podle chuti. K obědu salát z červené řepy, k odpolední svačince bude muset stačit opět smoothie, do kterého zkuste zařadit i zeleninu. Např. kombinace špenát-jablko-kiwi-ananas není špatná. A na večeři si budete muset vystačit opět jen se zeleninou (může být čerstvá nebo dušená na páře). Před spaním snězte kousek ovoce, třeba jablko.
Rekapitulace
po probuzení - sklenička vlažní vody s citrónem
snídaně - smoothie
svačina - ovoce
oběd - salát z červené řepy
svačina - smoothie
večeře - zeleninový salát nebo dušená zelenina na páře
před spaním - jablko
2. den
je v podstatě stejný jako ten první. Zkuste zařadit jiné druhy ovoce a zeleniny, vyberte si co Vám opravdu chutná. Mě například miska jahod, malin a borůvek fakt zvedla náladu. K obědu si udělejte nějaký krásně barevný salát, do kterého opět zařaďte řepu.
Musím uznat, že tyto dva první dny pro mě byly jedna velká krize. Nicméně motivace byla veliká a vydržela jsem.
3. den
na oběd si dejte vařenou rýži se zeleninou na páře a zeleninovým salátem. To samé můžete sníst k večeři.
Rekapitulace
po probuzení - sklenička vlažné vody s citrónem
snídaně - smoothie
svačina - ovoce
oběd - kopeček rýže s dušenou zeleninou a salát
svačina - smoothie
večeře - kopeček rýže s dušenou zeleninou a salát
před spaním - ovoce nebo zelenina
4. den
dobrá zpráva je, že nejhorší máte za sebou :-) k obědu si dejte plátek libového masa se zeleninou na páře, k večeři zeleninový salát, který obohaťte semínky, zakysanou smetanou nebo kouskem sýra.
Rekapitulace
po probuzení - sklenička vlažné vody s citrónem
snídaně - smoothie
svačina - ovoce
oběd - plátek libového masa se zeleninou
svačina - smoothie
večeře - zeleninový saláts řepou, sýrem, slunečnicovými semínky a zakysanou smetanou
před spaním - ovoce nebo zelenina
5.den
pokud jste vydrželi až sem, Vaše sebezapření a mmotivace je veliká, můžete si gratulovat a odměnit se malou miskou oříšků. Každý den si dejte jiné, krásně barevné smoothie. Vytvořte si svoje oblíbené kombinace a jídlo si užívejte. Nezapomínejte vypít dostatek čisté vody nebo bylinkového čaje a berte jídlo jako obřad. Pokaždé si hezky naservírujte na talíř, sedněte si a v klidu vychutnejte.
Rekapitulace
po probuzení - sklenička vlažné vody s citrónem
snídaně - smoothie
svačina:
K dopolední svačině si dopřejte kousek ovoce, 2 plátky knekerbrotu s lučinou či pomazánkou z řepy nebo mrkve, plátek kvalitní šunky, sýra
nebo kvalitní bílý jogurt se sušeným ovocem, oříšky, občas můžete přidal i lžičku medu.
oběd - měl by obsahovat vždy kombinaci masa, přílohy a zeleniny. Záleží však na způsobu přípravy. Maso se doporučuje dušené na páře nebo na pánvi bez tuku. Zapojte fantazii a chuťové buňky a používejte čerstvé bylinky. Maso ochucujte bylinkami, citrónem, špetkou soli. Určitě ne kořenící směsí z obchodu nebo s kečupem, či hořticí :-) Jako polévku si dejte vývar nebo rozmixovanou zeleninovou polévku, rozhodně nezahušťujte moukou a nepoužívejte máslo ani nepřidávejte tuk.
-plátek masa se zeleninou a bramborami
- rizoto s masem a zeleninou a troškou sýra
-kukuřičné bezlepkové těstoviny s omáčkou z rajčat, česneku a zeleniny a krůtím masem
- polévky
- čočka s volským okem a zeleninou a plátkem masa
- zeleninové karbanátky s přílohou a salátem
Odpolední svačina - může obsahovat v podstatě to samé co dopolední, snažte se ale o rozmanitost a pokud si ráno dáte jogurt, odpoledne si dejte suchary s lučinou a naopak
večeře - Pokud máte maso k obědu, nedávejte si ho opět k večeři, obecně by měla večeře být o něco lehčí nez oběd. Dejte si tedy například
- kus kus se zeleninou
- těstovinovo zeleninový salát s jogurtovou zálivkou a bylinkami
- polévky
- kousek celozrného kvalitního chleba pokud možno bez lepku se šunkou a sýrem
-bramboráčky pečené v troubě
před spaním - kousek ovoce nebo zeleniny
DETOX je dobré dodržet alespoň 2-3 týdny, aby byly alespoň nějaké výsledky a člověk se začal cítit lépe. Já to vydržela 3 týdny jen s několika porušeními. Když DETOX porušíte a slupnete něco "zakázaného" nic si z toho nedělejte, nestresujte a další jídlo si dejte zase podle plánu. Po třech týdnech, kdy jsem si na DETOX v podstatě zvykla jsem pozvolna přešla, dalo by se říct, na zdravější zivotní styl... občas si dám skleničku vína, občas kostičku čokolády, lepek už neřeším tak striktně, maso si vychutnám udělané na kapce oleje, ne na páře. Nejdůležitější, myslím je začít o jídle přemýšlet, užívat si ho, naučit se ho připravovat zdravěji a vymýšlet dopředu. Na začátku Vám asi bude připadat, že neřešíte nic jiného jen jídlo, chce to ale trochu praxe, přemýšlení nad jídlem a v obchodě nakupovat co nejvíc čerstvých a základních potravin a většinu jídla si pak připravovat doma.
S tím souvisí i nutnost večerní přípraavy jídla na druhý den do práce. Dejte si s tím námahu a každý den věnujte trochu času například místo koukání do počítače nebo na televizi a jídlo si na druhý den připravte. Uvidíte, že to nezabere víc jak půlhodinku a v podstatě si můžete na druhý den dát k obědu to stejné co jste právě připravovali ten den k večeři.
Moje oblíbené recepty:
budu přidávat postupně podle časových možností :-)
Smoothie - oloupané ovoce a zeleninu vložte do smoothie mixeru a s vodou umixujte do hladka.
Moje nej - 1 kiwi, 6 jahod 1 banán 1 hrnek vody
Ledové jahodové - hrst mražených jahod, 1 hrnek vody
Tropic - ½ oloupaného manga bez pecky, ¼ vykrájeného ananasu, hrst čerstvého špenátu, 1hrnek kokosového mléka nebo vody
Super detox - 1 malá řepa, 1 mrkev, 1 jablko, 1 hrnek vody
Rákosníčkovo - ½ avokáda bez pecky, 2 kiwi, hrst špenátu, 1 jablko, 1 hrnek vody
Upírovo - 1 menší červená řepa, 1 hrrnek jahod, 1 hrnek vody
Broskvové - 1 broskev, 1 hrst jahod, 1 hrst špenátu, citronová šťáva, 1 hrnek vody
Okurkové - 1/2 salátové okurky, 1 hrst špenátu, 1 kiwi, citronová šťáva, kousek ázvoru, 1 hrnek vody
Lesní - 1 hrst borůvek, 1 hrst malin, 1 hrst ostružin, 1 hrnek vody
Melounové - 1/4 žlutého melounu, 1 banán, 1 hruška, 1 hrnek vody
Bloody merry - hrst cherry rajčat, špetka chilli, 1 hrnek vody
Řepa a citrusy - 1 řepa, 1 pomeranč, 1/4 grepu, kousek zázvoru, 1 hrnek vody
Červená řepa
Pomazánka z červené řepy
1 uvařená řepa, 1 lžíce lučiny, pár kapek citronové šťávy.
Řepu nastrouhejte, smíchejte s lučinou (můžete použít i jogurt), přidejte pár kapek citrónu.
Salát z červené řepy
1 uvařená řepa, kousek ledového salátu, sýr podle chuti, slunečnicová semínka, trošku řeřichy na ozdobu, šťáva z 1 pomeranče
Natrhaný salát dejte na talíř, navrch nakrájenou uvařenou řepu smíchanou s pomerančovou šťávou, ozdobte sýrem, semínky a řeřichou.
Carpaccio z červené řepy
1 uvařená řepa, 1 pomeranč, hrst rukoly, feta sýr
Řepu nakrájejte na tenké plátky. Půlku pomeranče rozkrájejte na plátky a z druhé půlky vymačkejte šťávu. Řepu a pomeranč dejte na talíř a zalijte pomerančovou šťávou. Navrch přidejte rukolu a sýr.
Fitness bramboráky pečené v troubě
Množství vystačí na 4 porce
Příprava: 30 minut
1 kg brambor
2 vejce
hrst čerstvé majoránky
4-6 stroužků česneku
sůl a pepř
cca 4-6 lžic kukuřičné mouky
Nastrouhané brambory rukou trošku promačkejte, aby pustily vodu a tu vylijte. Vmíchejte vajíčka, majoránku, česnek, podle chuti
sůl, pepř a mouku. Směs důkladně promíchejte a upečte v troubě na pečícím papíru nebo opečte na sucho na kvalitní pánvi. Bramboráky můžete posypat nastrouhaným nízkotučným sýrem. Podávejte se zeleninovým salátkem.
Kapustové karbanátky
Množství vystačí na 12 karbanátků
Příprava: 45 minut
1 kapusta
3 lžíce mléka
1 vejce
1 cibule
sůl a pepř
majoránka
2 stroužky česneku
kukuřičná mouka dle potřeby
Kapustu nakrájejte a v mírně osolené vodě vařte 10 minut. Poté sceďte, nechte vychladit a vymačkejte přebytečnou vodu. Kapustu
umelte mlýnkem na maso nebo v robotu, ale ne úplně na jemno. Smíchejte s majoránkou, česnekem, cibulí nakrájenou na
jemno, vejcem a zahustěte kukuřičnou moukou, tak aby karbanátky držely pohromadě. Tvořte karbanátky, které upečte do zlatova v troubě nebo na pánvi bez přidaného tuku.
Tortily z pohankové mouky s grilovaným masem a zeleninovým salátem
Tortily
Množství vystačí na 8 tortil
Doba přípravy cca 30 minut (včetně přípravy salátu a masa)
Na válu smíchejte mouku, sůl a olej. Za postupného přilévání vody udělejte tuhé a hladké těsto. Těsto rozdělte na 8 kousků a na pomoučeném válu rozválejte na tenké placky, které opečte na rozpálené suché litinové plánvi, cca20 - 30 sekund z každé strany. Pánev musí být opravdu rozpálená, když budete tortily dělat dlouho (tak jako já při prvním pokusu :-)) budou placky křipavé, nám ale i tak chutnaly.
Podávejte se zeleninovým salátem, krůtím medailonkem a lžící zakysané smetany.
Zeleninový salát
Na 4 porce:
1/4 ledového salátu, 1 paprika, hrst cherry rajčátek, kousek salátové okurky, hrst kukuřice, kapka olivového oleje - zeleninu očistěte pokrájejte a smíchejte. Pokapejte troškou olivového oleje.
Krůtí medailonky
4 krůtí medailonky z prsou, špetka soli, mletá paprika a bylinky na ochucení, slunečnicový olej
Krůtí maso osolte, okořeňte a pokapejte troškou oleje. Nechte chvíli marinovat a pak opečte na grilovací pánvi nebo v létě na grilu.